onsdag 5 december 2012

5. december - Pepparkaksdeg

Ikväll ska stora bunken framplockas. Mjöl och kryddor, sirap och socker ska sen knådas ihop. Eller, egentligen ska två degar ihopknådas. En för pepparkakor och en för pepparkakshus. Receptet på pepparkakor är ett gammalt recept som mor alltid använt. När jag var liten fick jag och mina syskon en liten klump deg var för att baka ut pepparkakor av. Visst blev det några tomtegubbar utan ben och brustna hjärtan med det mesta hamnade nog nere i magen. Pepparkaksdeg är ju bara så gott! Den stora klumpen deg tog far hand om (vilket han gör ännu idag hemma) och bakade ut medan mor passade ugnen.

Receptet på deg till pepparkakshus hittade jag i en tidning för ett par år sen och eftersom den både är god och hållbar har den fått stanna kvar.

Fyren 2010 (var en lampa uppe ocskå men...)


Pepparkakshus

2½ dl vatten
75 g smör
1½ dl ljus sirap
2½ dl socker
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlika
ca 12 dl vetemjöl
3/4 msk bikarbonat

Mät upp vatten, matfett, sirap och socker i en kastrull. Koka upp och dra kastrullen åt sidan. Tillsätt kryddorna och låt svalna till rumstemperatur. Mät upp mjölet och rör ner bikarbonaten. Tillsätt den avsvalnade vätskan och arbeta samman till en slät deg. Låt degen vila tills följande dag.

Grädda i 200 grader 8-10 minuter.


Hoppas ni haft en fin dag!

Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar