torsdag 6 december 2012

6. december - Finlands självständighetsdag


6. december och Finlands självständighetsdag. En dag att reflektera över hur bra vi har det och vara tacksam  över de som stred för vår rätt till ett eget land.

För 95 år sedan, 1917, förklarade sig Finland vara en självständig stat. Övergången från att ha varit ett storfurstendöme i Ryssland till att vara en självständig stat gick inte helt utan blodutgutelse. Frihetskriget eller finska inbördeskriget var en väpnad konflikt mellan den 27 januari till den 5 maj 1918. De röda stod mot de vita i ett krig där de vita till slut stod som segrare.

Fredrik Karl av Hessen blev vald till kung men tillträdde aldrig som Kung av Finland och Karelen, hertig av Åland, storhertig av Lappland, herre över Kaleva och Pohjola. Istället blev den nya staten en republik (tur var väl det för ryktet säger att kunganamnet skulle bli Väinö I ;)).

Inget kungadöme men väl en bal på slottet självständighetsdagen till ära. Men vad är en bal på slottet när man kan vara hemma och baka pepparkakshus med sina kära syskonbarn? Det har blivit en tradition att baka med flickorna och medan de kavlar ut söta små hus tar jag och <3 itu med en fyr.


För två jular sen blev det fyren på Västra Norrskär, en åtta-kantig sak, och ifjol Korsö som är rund. I år är tanken att det ska bli en fyrkant fyr som står ute på Östra Norrskär och kanske en liten fiskarbastu till, om mina nerver hålls i styr ;)

Ha en bra självständighetsdag! =)
(Ursäkta smygreklamen men den är ju bara för bra ;))

Kram,
Hanna

1 kommentar:

  1. Jag hade ingen aning om att det var den dagen idag, spännande :)

    SvaraRadera